.

Ahad, 15 Februari 2009

TAKZIAH: DATO' SITI NURHALIZA TARUDIN

PETALING JAYA: Ayah kepada penyanyi nombor satu negara, Dato' Siti Nurhaliza, Allahyarham Tarudin Ismail, 67 meninggal dunia hari ini kira-kira pukul 11.50 pagi tadi.

Allahyarham Taruddin meninggal dunia akibat serangan jantung. Beliau yang dimasukkan ke Hospital Ampang Puteri sejak tiga hari lalu turut menghidapi penyakit buah pinggang dan kencing manis. Allahyarham meninggalkan seorang balu, Siti Salmah Bachik dan tujuh orang anak. Menurut kakak ipar Siti, Rozi Abdul Razak, kematian Tarudin disebabkan oleh komplikasi jantung setelah menjalani pembedahan by-pass. Tambah Rozi, sebelum memasuki bilik pembedahan, arwah sempat menitipkan kata-kata terakhir buat anak dan isterinya.

"Tiga hari lepas sebelum masuk bilik pembedahan Siti sudah menangis, namun arwah memujuk Siti supaya jangan menangis sebab katanya 'abah bukan nak mati lagi'.

"Selepas itu arwah pegang pula tangan isterinya dan kata 'lepas ini mak dah tak ada kawan'," kata Rozi.

Malah jelasnya arwah Tarudin sempat bergurau dengan suaminya, Saiful Bahari atau lebih dikenali sebagai Ayie.

"Arwah cakap pada suami saya, 'abang Ayie, nanti abang dah tak ada kawan untuk pergi memancing' sebab mereka selalu pergi memancing berdua," katanya.

Rozi berkata bagaimanapun semasa arwah dibawa masuk ke bilik pembedahan, semua ahli keluarga sudah redha dengan apa yang akan berlaku.

"Doktor juga dah minta kami supaya bersedia jika apa-apa berlaku."

"Jadi sewaktu arwah meninggal, isteri dan semua anak-anak ada bersama dengannya," katan Rozi lagi.

Ditanya tentang keadaan Siti ketika ini, Rozi berkata adik iparnya itu sememangnya cukup sedih dengan pemergian ayah tercinta.

"Dari pagi tadi dia memang gagal menahan emosi apatah lagi Siti memang rapat dengan arwah.

"Tapi ketika ini Siti tetap bersama-sama dengan ahli keluarga yang lain untuk bantu uruskan jenazah," kata Rozi. Rozi berkata jenazah akan disembahyangkan di rumah suami Siti, Dato' Seri Khalid Muhd Jiwa. Jenazah akan dikebumikan di Kuala Lipis.

Al-Fatihah.........
____________________________________________________________________

Tiada ulasan: