.

Khamis, 15 April 2010

PARLIMEN MAHASISWA DILAKSANA SELEPAS PINDAAN PERLEMBAGAAN UNIVERSITI

Pembentukan Parlimen Mahasiswa hanya dapat dilaksanakan selepas kerajaan mewartakan pindaan perlembagaan universiti awam di negara ini.

Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata proses pindaan perlembagaan yang melibatkan 18 universiti awam itu kini pada peringkat akhir.

"Untuk mewujudkan Parlimen Mahasiswa, kita perlu menunggu penggazetan pindaan perlembagaan universiti. Perkara ini kini berada pada peringkat Peguam Negara," katanya kepada pemberita selepas melancarkan Koleksi Kaum Peranakan Asia Tenggara di Universiti Sains Malaysia (USM) di sini, hari ini.

Beliau berkata kerajaan sedang dalam proses meminda perlembagaan universiti awam supaya ia selaras dengan Akta Universiti Kolej Universiti (AUKU).

Pada 7 Januari lepas, Yang Dipertua Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) USM, Mohamad Shafiq Abdul telah menyerahkan kertas cadangan kerangka penubuhan Parlimen Mahasiswa kepada Kementerian Pengajian Tinggi untuk dipertimbangkan.

Penubuhan Parlimen Mahasiswa itu dicadangkan oleh golongan mahasiswa yang mahu satu saluran bagi menyuarakan pandangan dan pendapat mereka.

Dalam perkembangan lain, Mohamed Khaled menasihati golongan mahasiswa supaya tidak terlibat berkempen pada pilihan raya kecil bagi kerusi Parlimen Hulu Selangor, 25 April ini.

"Kita akan memantau supaya golongan mahasiswa tidak turut serta dalam kempen pilihan raya itu," katanya.

(BERNAMA)

Tiada ulasan: